10 продуктів, від яких розумнішають діти
Якщо діти погано вчаться в школі, то проблема може
полягати не в їх інтелектуальних здібностях, а в недостатньому або
неправильному харчуванні для дитячого мозку.
Мозок зростаючої
людини — це досить голодний орган, який поглинає величезну кількість
поживних речовин з їжі, що потрапляє в організм (більше, ніж будь-який
інший орган).
Тому, дуже важливо давати
дітям правильну їжу для їх нормального розвитку. Ось десять видів продуктів, що
сприятливо впливають на роботу головного мозку, які варто включити в дитячу
дієту:
1. Лосось.
Жирна морська риба містить корисну для
мозкової функції жирну кислоту омега-3, вживання якої покращує когнітивну
функцію мозку. Дитині можна давати з собою бутерброд із смаженим або тушкованим
лососем і овочами (нарізаним огірком, помідором або листям салату).
2. Яйця.
Жовтки містять холін, елемент що поліпшує
пам‘ять. Школяреві можна на обід дати смажене яйце або омлет між двома
шматочками хліба з цілісного зерна.
3. Арахісове масло.
Арахіс — джерело вітаміну Е,
антиоксиданту, що захищає нервові мембрани в мозку. Несолоний арахіс можна
додавати в будь-які салати, а арахісове масло дуже смачне зі свіжим хлібом.
4. Цільне зерно.
Людський мозок для нормального функціонування
вимагає певної кількості глюкози. Цілісне зерно містить і глюкозу і клітковину
(регулюючу скільки глюкози надходить у кров), а також вітаміни групи Б, що
живлять нервову систему. Купуйте для себе і своїх дітей вироби з невибіленої
цільної муки або печіть хліб самі.
5. Вівсянка.
Овес — це кращий сніданок для дитини,
тому що містить вітамін Е, Б, цинку. Ці елементи і вітаміни допоможуть вашим
дітям повністю реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Овес можна класти
разом з борошном у пироги, оладки, сирники або просто обсмажувати разом з
горіхами на сухій сковороді та подавати з несолодким йогуртом або молоком. Якщо
ви робите овочеві і фруктові соки вранці, покладіть трохи сирої вівсянки в сік.
6. Ягоди.
Полуниця, чорниця, вишня, малина, ожина та
ін. містять антиоксиданти, що запобігають раковим захворюванням. Дослідження
показали, що зокрема полуниця та чорниця покращують пам’ять, а насіння в
малині, полуниці, ожині і суниці багаті омегою-3. Свіжі ягоди можна
додавати в салат, овочеві страви, мюслі або їсти просто так.
7. Бобові.
Дуже корисна квасоля, горох, нут (баранячий
горох) і сочевиця, завдяки вмісту протеїну і так званих складних вуглеводів
(які трохи підвищують рівень цукру в крові) і клітковини, плюс вітаміни і
мінерали. Бобові можна їсти з будь-яким томатним соусом, як гарнір або як
доповнення до салату.
8. Різнокольорові овочі.
Помідори, брокколі, баклажани, гарбуз,
морква, шпинат, болгарський перець, кукурудза — овочі яскравих насичених
кольорів містять велику кількість антиоксидантів, які поновлюють пошкоджені
клітини. Давайте дітям нарізані свіжі овочі або робіть соуси до макаронів з
великою кількістю овочевих інгредієнтів.
9. Молоко і йогурт.
Молочні продукти багаті протеїном і
вітамінами групи Б — важливий компонент росту мозкової тканини, утворення
нейротрансмітерів і ензимів. Купуйте дітям несолодкий йогурт, нежирну сметану,
молоко, ряжанку та кефір для повноцінного сніданку перед школою.
10. Нежирна яловичина.
Нежирне м‘ясо — джерело заліза та цинку,
що сприяють поліпшенню когнітивної функції мозку. Вживання нежирного м’яса
разом з їжею, багатою вітаміном С (помідори, болгарський перець, апельсини,
полуниця) допомагають організму краще засвоювати залізо.
Немає коментарів:
Дописати коментар